Ozonowanie
Ozonowanie to obecnie jedna z najskuteczniejszych metod dezynfekcji. W procesie tym wykorzystuje się urządzenia zwane generatorami ozonu, za pomocą których wytwarzany jest ozon – gaz, alotropowa odmiana tlenu o silnych właściwościach aseptycznych i toksycznych. Stopniowo rozprzestrzenia się po całym pomieszczeniu i wnika wszędzie niszcząc wszelakie zarazki. Ozon zabija bakterie i wirusy nawet 50 razy skuteczniej i 3000 razy szybciej niż chlor. Prawidłowe stężenie tego gazu, które świadczy o efektywnej dezynfekcji to 3-5 ppm (jednostka określająca 1 cząstkę na milion), utrzymujące się przez 1-2h. Redukuje również niepożądane insekty bytujące w pomieszczeniach typu karaluchy, pluskwy, mrówki faraona. Po spełnieniu swojej funkcji ozon rozkłada się samoczynnie na czysty tlen (czas połowicznego rozpadu to ok 20min.) i nie stanowi żadnego zagrożenia.
Zastosowania ozonowania:
- dezynfekcja pomieszczeń z wirusów bakterii i grzybów, zarówno powietrza jak i przedmiotów, które się w nim znajdują,
- ograniczanie czynników alergennych (roztocza, kurz)
- redukcja i usuwanie niepożądanych insektów bytujących w pomieszczeniach,
- dezynfekcja układów klimatyzacji w samochodach i klimatyzatorów stacjonarnych,
- usuwanie nieprzyjemnych zapachów pochodzących od różnych czynników fizyko-chemicznych - ozon suwa zapachy i rozkłada szkodliwe związki (stęchlizna, zapachy tytoniu, zapachy zwierzęce itp.), jest skuteczny w pomieszczeniach, gdzie znajdowały się zwłoki,
- odświeżanie pomieszczeń,
- kompleksowe oczyszczanie powietrza w pomieszczeniach po zalaniach i pożarach,
- gastronomia - sterylizacja żywności (owoce, warzywa, mięso), usuwanie zapachów specyficznych dla tej branży - spalenizna, oleje organiczne, zepsute resztki jedzenia,
- hotelarstwo - odkażanie pokoi, apartamentów, sal konferencyjnych, stref spa, itd.,
- przemysł spożywczy - zabijanie bakterii odpornych na chemię i temperaturę.
Ozon jest gazem utleniającym, który w danym cyklu pracy, przy dużym stężeniu w określonym czasie jest silnie toksyczny. Wtedy właśnie dezynfekuje przestrzenie i oczyszcza z niepożądanych związków. (wirusy, bakterie, grzyby - szczególnie pleśń, robale :) itp. )
Ze względu na to, podczas ozonowania należy zachować szczególną ostrożność i zlecać takie prace wykwalifikowanym firmom, posiadającym wiedzę i doświadczenie.
Należy bezwzględnie stosować się do zaleceń operatorów wykonujących zabieg dezynfekcji.
Po spełnieniu funkcji i penetracji przestrzeni w odpowiednim czasie, ozon naturalnie, samoczynnie rozkłada się na czysty tlen, pozostawiając pomieszczenie całkowicie bezpiecznym.
OZON nigdy nie jest dostarczany w butlach ani magazynowany ponieważ samoistnie rozkłada się do tlenu i nie ma potrzeby jego niszczenia po użyciu. Dlatego musi być wytwarzany na miejscu w generatorach ozonu.