Jesteś tutaj: Ozonowanie

Ozonowanie

Ozonowanie to obecnie jedna z najskuteczniejszych metod dezynfekcji. W procesie tym wykorzystuje się urządzenia zwane generatorami ozonu, za pomocą których wytwarzany jest ozon – gaz, alotropowa odmiana tlenu o silnych właściwościach aseptycznych i toksycznych. Stopniowo rozprzestrzenia się po całym pomieszczeniu i wnika wszędzie niszcząc wszelakie zarazki. Ozon zabija bakterie i wirusy nawet 50 razy skuteczniej i 3000 razy szybciej niż chlor. Prawidłowe stężenie tego gazu, które świadczy o efektywnej dezynfekcji to 3-5 ppm (jednostka określająca 1 cząstkę na milion), utrzymujące się przez 1-2h. Redukuje również niepożądane insekty bytujące w pomieszczeniach typu karaluchy, pluskwy, mrówki faraona. Po spełnieniu swojej funkcji ozon rozkłada się samoczynnie na czysty tlen (czas połowicznego rozpadu to ok 20min.) i nie stanowi żadnego zagrożenia.

Zastosowania ozonowania:

  • dezynfekcja pomieszczeń z wirusów bakterii i grzybów, zarówno powietrza jak i przedmiotów, które się w nim znajdują,
  • ograniczanie czynników alergennych (roztocza, kurz)
  • redukcja i usuwanie niepożądanych insektów bytujących w pomieszczeniach,
  • dezynfekcja układów klimatyzacji w samochodach i klimatyzatorów stacjonarnych,
  • usuwanie nieprzyjemnych zapachów pochodzących od różnych czynników fizyko-chemicznych - ozon suwa zapachy i rozkłada szkodliwe związki (stęchlizna, zapachy tytoniu, zapachy zwierzęce itp.), jest skuteczny w pomieszczeniach, gdzie znajdowały się zwłoki,
  • odświeżanie pomieszczeń,
  • kompleksowe oczyszczanie powietrza w pomieszczeniach po zalaniach i pożarach,
  • gastronomia - sterylizacja żywności (owoce, warzywa, mięso), usuwanie zapachów specyficznych dla tej branży - spalenizna, oleje organiczne, zepsute resztki jedzenia,
  • hotelarstwo - odkażanie pokoi, apartamentów, sal konferencyjnych, stref spa, itd.,
  • przemysł spożywczy - zabijanie bakterii odpornych na chemię i temperaturę.

Ozon jest gazem utleniającym, który w danym cyklu pracy, przy dużym stężeniu w określonym czasie jest silnie toksyczny. Wtedy właśnie dezynfekuje przestrzenie i oczyszcza z niepożądanych związków. (wirusy, bakterie, grzyby - szczególnie pleśń, robale :) itp. )
Ze względu na to, podczas ozonowania należy zachować szczególną ostrożność i zlecać takie prace wykwalifikowanym firmom, posiadającym wiedzę i doświadczenie.

Należy bezwzględnie stosować się do zaleceń operatorów wykonujących zabieg dezynfekcji.
Po spełnieniu funkcji i penetracji przestrzeni w odpowiednim czasie, ozon naturalnie, samoczynnie rozkłada się na czysty tlen, pozostawiając pomieszczenie całkowicie bezpiecznym.

OZON nigdy nie jest dostarczany w butlach ani magazynowany ponieważ samoistnie rozkłada się do tlenu i nie ma potrzeby jego niszczenia po użyciu. Dlatego musi być wytwarzany na miejscu w generatorach ozonu.

Kontakt z nami

Pon-Pt 9:00 do 16:00, Sobota: 10:00 do 14:00, Niedziela: nieczynne

           

© wszystkie prawa zastrzeżone